MODALITATI DE OBTINERE A CETATENIEI ITALIENE
     
 
     
 

Servicii consulare pentru cetatenii italieni in strainatate

Modalitati de obtinere a cetateniei italiene

Autocertificarea

Informatii despre starea civila :  

 
 
   
  casatorii;
  divorturi;
  adoptii;
  transcrierea actelor de Stare civila
   
   
 
   
   
 
Legislatia referitoare la cetatenia italiana, foarte complexa si revizuita recent prin legea nr. 91 din 5.2.1992, se refera la o varietate de aspecte si cazuri care cu greu pot fi rezumate in cateva randuri informative. Principiile fundamentale stabilite de lege se refera la obtinerea cetateniei "jure sanguinis", egalitatea dreptului de transmitere a cetateniei intre barbati si femei, posibilitatea de a dobandi sau redobandi cetatenia italiana si posibilitatea de a poseda mai mult de o cetatenie in acelasi timp. Prezentand in continuare cateva exemple cu caracter general, rugam persoanele eventual interesate sa contacteze Sectia consulara competenta pentru o mai atenta si adecvata evaluare a cazurilor individuale.
 
   

 
   

Dupa intrarea in vigoare a legii 91/92 sunt cetateni italieni fiii minori ai unor parinti italieni (sau ai unui parinte italian):

  1. daca sunt legitimi (nascuti in timpul casatoriei); daca sunt naturali (nascuti in afara casatoriei si recunoscuti legal); daca sunt adoptivi (in urma unei sentinte de adoptie pronuntata in Italia sau in strainatate si recunoscuta in Italia);
  2. care, in momentul dobandirii sau redobandirii cetateniei italiene din partea unui parinte strain, au resedinta comuna cu acel parinte.

 

 
 
Alte posibilitati de obtinere sunt prevazute pentru minori, fiii strainilor sau apatrizilor, rezidenti in Italia.
 

Strainii majori si rezidenti legali in Italia pot solicita cetatenia italiana in urmatoarele conditii:

  1. dupa sase luni de resedinta in Italia, daca sunt casatoriti cu cetateni italieni; dupa trei ani de resedinta in Italia, daca sunt fiii sau nepotii unui cetatean prin nastere; dupa patru ani de resedinta, daca sunt cetateni europeni; dupa cinci ani de resedinta, daca sunt majori adoptati de un cetatean italian; dupa ce au prestat servicii timp de cel putin cinci ani ca angajati ai statului italian, chiar si in strainatate;
  2. dupa zece ani de resedinta, daca sunt cetateni extra-europeni.

Sotul strain al unui cetatean italian rezident in strainatate poate dobandi cetatenia italiana dupa trei ani de la casatorie. Pentru informatii ulterioare consultati:

1. Casatoria cu un cetatean roman
2. Casatoria cu un cetatean moldovean

PIERDEREA CETATENIEI ITALIENE:

Dupa intrarea in vigoare a legii nr.123/1983, confirmata de legea nr.91/1992, cetatenia italiana se pierde numai cu declaratie expresa si formala de renuntare.

In cazul obtinerii voluntare a unei cetatenii straine, cetateanul (sau cetateana) isi pastreaza cetatenia italiana.

Femeia care a pierdut cetatenia italiana in urma casatoriei cu un strain care i-a atribuit automat cetatenia sa, o redobandeste printr-o declaratie in acest sens efectuata si din strainatate (la consulat).

MODALITATI DE REDOBANDIRE A CETATENIEI ITALIENE

Cei care au pierdut cetatenia italiana pentru ca au dobandit o cetatenie straina, in mod voluntar (daca sunt majori) sau involuntar (daca sunt fii majori ai unei persoane care a obtinut o cetatenie straina), posedand doua sau mai multe cetatenii la implinirea majoratului, nu au efectuat optiunea prevazuta de Legea nr. 123/1983 art.5, o pot redobandi daca (L. 91/1992, art.13 alineat 1):

a) efectueaza serviciu militar in Italia si declara preventiv ca vor sa o redobandeasca;

b) detin o functie la o institutie de stat, chiar si in strainatate, si declara ca vor sa o recapete

c) daca declara ca vor sa o recapete si si-au stabilit sau isi stabilesc, in termen de un an de la declaratie, resedinta pe teritoriul Republicii

d) la un an de la data la care si-au stabilit resedinta pe teritoriul Republicii, cu exceptia renuntarii exprimate pana la acelasi termen

Nu se pot efectua declaratii de redobandire avand resedinta in strainatate.Termenele prevazute de art. 17 al legii au expirat.

Daca doriti sa consultati legea asupra cetateniei, pentru informatii ulterioare apasati aici .