Dobandirea cetateniei italiene

Informatii despre strea civila

MODURI DE DOBANDIRE A CETATENIEI ITALIENE

Dupa intrarea in vigoare a legii nr. 91 din 05.02.1992, sunt cetateni italieni copii minoir din parinti italieni (sau dintr-un parinte italian)

 1. legitimi (nascuti in timpul casatoriei);
 2. naturali (nascuti in afara casatoriei si recunoscuti in mod legal);
 3. adoptivi (ca urmare a unei sentinte de adoptie pronuntata in Italia, sau pronuntata in straintatate si recunoscuta in Italia;
 4. in momentul dobandirii sau redobandirii cetateniei italiene de catre unul dintre parinti cu conditia ca minorul sa aiba resedinta comuna cu acesta;
 5. alte posibilitati de dobandire a cetateniei sunt prevazute pentru minori, copii ai cetatenilor straini sau apatrizi rezidenti in Italia.

Cetatenii straini majori rezidenti legal in Italia pot sa dobandeasca cetatenia in urmatoarele conditii:

 1. dupa sase luni de rezidenta, daca este casatorit cu un cetatean italian;
 2. dupa trei ani de rezidenta in Italia, daca este fiu sau nepot al unui cetatean italian prin nastere; (de exemplu fiul major la data redobandirii cetateniei italiene de catre parintele care o pierduse in prealabil);
 3. dupa patru ani de rezidenta in cazul apatrizilor sau refugiatilor politic;
 4. dupa cinci ani de rezidenta in cazul cetatenilor Uniunii Europene sau celor adoptati de cetateni italieni, sau dupa cel putin cinci ani de lucru ca angajat al Statului Italian in Italia sau in strainatate;
 5. dupa zece ani de rezidenta in cazul cetatenilor extra-comunitari.

Sotul strain al unui cetatean italian, rezident in strainatate, poate dobandi cetatenia italiana dupa trei ani de la casatorie.

PIERDEREA CETATENIEI ITALIENE:

Dupa intrarea in vigoare a legii nr. 123 din 1983, confirmata prin legea nr. 91 din 1992, cetatenia italiana se pierde doar ca urmare a declaratiei de renuntare expresa si formala.

In cazul dobandirii voluntare a unei cetatenii straine, cetateanul respectiv isi pastreaza cetatenia italiana.

Femeia care a pierdut cetatenia ca urmare a casatoriei cu un cetatean strain care i-a transmis automat cetatenia sa, o redobandeste cu o declaratie in acest sens facuta chiar si in strainatate (in Consulat).

MODURI DE REDOBANDIRE A CETATENIEI ITALIENE

Cei care au pierdut cetatenia italiana in urma dobandirii unei cetatenii straine in mod voluntar (in cazul cetatenilor majori) sau involuntar (in cazul copiilor minori din parinti care au dobandit o cetatenie straina) sau care, posedend doua sau mai multe cetatenii la data majoratului nu au focut optiunea prevazuta de legea nr. 123 din 1983, pot redobandi cetatenia italiana daca:

 1. presteaza efectiv serviciul militar in Italia si declara in mod expres ca vor sa o redobandeasca;
 2. se angajeaza in administratia de Stat chiar si in strainatate si declara ca vor sa o redobandeasca;
 3. au resedinta in Italia si fac o declaratie in acest sens.

Nu mai este posibil sa se faca declaratii de redobandire a cetateniei pentru cei care au resedinta in strainatate, avand in vedere ca termenele prevazute de articolul 17 din lege au expirat.